ابعاد صبر
ابعاد سفارش به صبر
سفارش دین و قرآن به صبر و پایداری، شامل همه بخشهای زندگی مادی و معنوی است، ولی قرآن در چند جا توصیه ویژه ای به صبر دارد!
1- صبر بر امر به معروف و نهی از منکر
مسلم است که در همه کارهای اجتماعی مخصوصاً در برنامه اجرایی امر به معروف و نهی ازمنکر، مشکلات فراوانی وجود دارد و سودپرستان سلطه جو و گنهکاران آلوده و خودخواه، به آسانی تسلیم نمی شوند و حتی در مقام اذیت و آزار و متهم ساختن آمران به معروف و ناهیان از منکر برمی آیند که بدون صبر و استقامت و شکیبایی هرگز نمی توان بر این مشکلات پیروز شد. قرآن کریم در سوره لقمان آیه 17 می فرماید: «فرزندم نماز را برپا دار و امر به معروف و نهی ازمنکر کن و برمعصیتی که تو را فرا رسد شکیبایی کن که این از کارهای سترگ است.»
2- صبر بر مصیبت
قرآن کریم در سوره بقره آیات 156- 155 می فرماید: «و صابران را نوید بده. همان کسانی که چون مصیبتی به آنان رسد، گویند: ما از خداییم و به سوی او بازمی گردیم.»
مراد از این آیه این نیست که صابر کسی است که هنگام وارد آمدن مصیبت بر او، جمله «انالله و اناالیه راجعون» را بر زبان جاری می کند، بلکه منظور، گفتن این جمله از روی ایمان و اعتقاد و عمل است که مردم خلق خدا و ملک او هستند و به سوی او برمی گردند و همه چیز در ید قدرت اوست.
3- صبر در برابر تبلیغات دشمن
در قرآن کریم دست کم در چهار آیه با تعبیری صریح فرموده است: «در برابر سخنان ناروایی که دشمن به شما نسبت می دهد صبر کنید.» البته از بعضی آیات دیگر نیز می توان غیرمستقیم همین سفارش را برداشت کرد.
«واصبر علی مایقولون و اهجرهم هجراً جمیلا» و برآنچه می گویند شکیبایی کن و از آنان به نیکویی دوری کن. (مزمل- 10)
موضوع مطلب :